AMICS DE GAVÀ


AMICS DE GAVÀ

Benvinguts a la pàgina on trobareu informació abundant sobre el nostre patrimoni històric, cultural, natural i social, i podreu consultar llibres o articles sobre història o temàtica gavanenca que estan disponibles a la xarxa. Qualsevol opinió, projecte o suggeriment, serà benvingut. Esperem que la visita us sigui útil

5 setembre 2012

Aplec de Sant Miquel al Castell d’Eramprunyà

Homenatge a la família Marrugat de Gavà

El proper diumenge 30 de setembre, al castell d’Eramprunyà, es tornarà a celebrar l’Aplec de Sant Miquel, que enguany commemora els 50 anys de la recuperació de la Tornaboda al carrer gràcies a la família Marrugat.

El programa és l’habitual, amb la pujada a peu des de Gavà, a les 8.00 del matí; la xocolatada; la missa a la capella amb la repicada de la campana Miquela; l’acte commemoratiu, enguany dedicar a la família Marrugat, que en diferents generacions ha estat clau per preservar la memòria de la dansa local la Tornaboda; la visita guiada al castell, enguany emmarcada en les Jornades Europees del Patrimoni, i que il·lustrarà la visita amb diverses llegendes relacionades amb el castell; els jocs de colles; els balls populars i de sardanes; i l’aperitiu de comiat.

Enguany es commemoren els 50 anys de la primera cercavila de la Tornaboda pels carrers de Gavà, ball recuperat per na Maria Eugènia Marrugat i ballat per un grup d’infants de l’escola Sagrat Cor de Gavà després d’uns anys de recerca. Sense la seva iniciativa, potser hauríem perdut aquesta antiga tradició, que havia deixat de celebrar-se la primera dècada del segle XX i que probablemente es remunta a un cerimonial pagà d’època ibèrica que commemorava l’arribada de la primavera. La Tornaboda és una dansa que es balla per Carnestoltes i que agermana Gavà i Viladecans.

Curiosament, la data de la recuperació de la Tornaboda, el 1962, coincideix amb el quart centenari de la incorporació de Viladecans a la baronia d’Eramprunyà. Per tant, enguany també commemorem que ara fa 450 anys la nostra ciutat veïna, amb la qual ens agermanem cada Carnaval, passava a formar part del territori governat directament des del castell d’Eramprunyà. Diu la crònica que la cerimònia d’unificació va tenir lloc a Gavà, on tots els veïns de la contrada van ser convocats “a so i repic de tambors”, i que després dels actes oficials hi va haver una gran festa i balls a la plaça. Potser aleshores van quedar fixades coreografies que avui encara ballem per Carnestoltes.

Per sort, enguany podem gaudir d’aquesta doble commemoració en un castell renascut. Per primer cop podem veure que la protecció i la investigació d’aquestes venerables ruïnes han progressat. Gràcies a la implicació de les institucions públiques s’ha reforçat el campanar de la capella i s’ha començat a desenrunar la sala principal del castell.

Gaudim, doncs, d’aquestes commemoracions en el renovat marc del castell d’Eramprunyà.

Per Sant Miquel, veniu a l’Aplec! Segur que us agradarà.

Fulletó amb el programa.